SuSaulium
Sveika Gyvensena
Sveika Gyvensena
Asmeninis treneris
SKAIČIAI
Atsiliepimai
SelfBranding
Kursai
Antsvoris
Uždari mokymai įmonėms
Media
VIDEO
Mintys
Receptai
mankštos
Naujienos
Stresas
Maistas
Naudinga
Dieta
Rekomenduoju
Kontaktai
Kūno masės indeksas KMI
Be Glitimo
Linai
Duona
Grikių duona
Daiginti kviečiai
Košės
Daiginimo lentelė
Žalieji kokteiliai
Moliūgai RAW
Žieminis kokteilis
Melioninis kokteilis
RAW košelė
Bananinis desertas
CitrusBananas
Naminis šokoladas
Ryžių paplotėliai
Duona



Aš nerekomenduoju valgyti duonos ir kitų gliuteno turinčių grūdinių jokiame pavidale, bet tiems, kurie be jos negali...ruginės duonos receptas. Tokio paruošimo duonoje nebelikę bent jau fitatų, kurie veikia kaip antimaistinės medžiagos.

Pirmos dienos maišiniui paruošti reikės:
500 ml paruošto (išrūgusio) raugo;
600 g ruginių miltų;
500 ml šilto vandens.

Antros dienos tešlai paruošti reikės:
pirmą dieną paruošto maišinio;
500 g ruginių miltų;
2 valgomų šaukštų kmynų;
4 valgomų šaukštų agavos sirupo; (gali ir nebūti)
2-3 arbatinių šaukštelių druskos;
100 ml šilto vandens.

1 diena. Maišinio paruošimas
Į maišymo indą supilti paruoštą raugą, suberti ruginius miltus. Maišant pilti vandenį. Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir pastatyti šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje masė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.
2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas
Nusemti 5-6 šaukštus tešlos raugui ir padėti į šaldytuvą.
Į paruoštą maišinį suberti ruginius miltus, agavos sirupą, druską, kmynus bei įpilti šiltą vandį. Minkyti tešlą rankomis.
Suminkius tešlą, ją palikti 10-15 min. Po to rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C).
Iškilus tešlai pašauti formą į iki 200°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min., taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 170°C ir kepti dar apie 30 min. Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės.
Iškepusią duoną išimti iš formelės ir apipurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.

Raugo paruošimas

1 stiklinė ruginių miltų
1 stiklinė šilto vandens

Miltus sumaišyti su vandeniu iki grietinės tirštumo masės (reguliuoti papildomai įpilant vandens). Gautą masę uždengti skepeta ir padėti šiltai (apie 25°C temperatūroje) rūgti 72 valandoms (3 paroms). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas.

Raugo maitinimas

2 šaukštų ruginių miltų
0,5 stiklinės šilto vandens.

Į paliktą šaldytuve raugą įdėti ruginius miltus ir apie 0,5 stiklinės šilto vandens. Gerai išmaišyti ir padėti 3 parom šiltai.
Indą su raugu uždengti maistine plėvele.


Atgal į RECEPTAI 

Jei patiko, paspauskite Patinka :-) ačiū!